een wolf in schaapskleren


een wolf in schaapskleren 1.0

iemand die zachtaardig lijkt, maar in werkelijkheid hard en meedogenloos is; iemand die zich onschuldig voordoet, maar in werkelijkheid kwaad in de zin heeft
Naar de Bijbeltekst van Mattheus 7, 15. Ook in het meervoud 'wolven in schaapskleren' en bij uitbreiding ook in toepassing op zaken.

Algemene voorbeelden


Achter elk leefbaarheidsmasker gaat een plaatselijke afdeling van een landelijke partij schuil [...]. 'Het is een fantastisch compliment', zegt ook Kay van de Linde, campagneleider van Leefbaar Nederland door de telefoon [...]. 'Onze naam wordt erin gepompt en de kiezer ziet toch wel dat het hier gaat om een wolf in schaapskleren.'

NRC,

De neofascisten zijn wel hun rol binnen het staatsapparaat aan het versterken. Met hun goede organisatie en politieke ervaring slagen ze daarin vaak beter dan Berlusconi's partij Forza Italia, maar ondemocratisch gedrag kan hen daarbij nog niet worden verweten. De skeptici die vrezen dat hij een wolf in schaapskleren is, probeert Fini te overtuigen door de omvorming van zijn partij.

NRC,

'Pierre Buyoya is noch democraat noch gematigd. Hij is een moordenaar en een wolf in schaapskleren.' Jean Minani en Jean-Marie Ngendahayo, woordvoerders van de belangrijkste oppositiepartij in Burundi, vinden de westerse pers te vriendelijk voor de militaire machthebber in hun land.

De Standaard,

Oud-president Lech Walesa, in november vorig jaar verliezer van de presidentsverkiezingen, bestookte zijn opvolger met aantijgingen: de sociaal-demokraten van Kwasniewski hadden de verkiezingen vervalst, Kwasniewski was 'een wolf in schaapskleren'. Zelfs nadat Kwasniewski zijn presidentschap was gestart, bleef Walesa zijn opvolger lastig vallen, dit keer met de beschuldiging dat de Poolse premier Oleksy, net als Kwasniewski een bekeerde kommunist, jarenlang spion voor Moskou was geweest.

De Standaard,

Overal wandelden ze vrij rond, de ogenschijnlijk brave burgers van alle leeftijden, die wolven in schaapskleren die, als ze al niet zelf om niks tot doodslag overgingen, in elk geval zo corrupt waren dat ze het allemaal wel best vonden.

Zonder genade, Renate Dorrestein,

De twijfels die in het begin nog aanwezig waren bij Pallas, waren nu voorgoed weg. Die christenen waren inderdaad té goed om echt te kunnen zijn. Het bleken wolven in schaapskleren. Ze verdienden een pijnlijke dood, zoals zij die ook aan Agrippina en hun kindje hadden bezorgd.

Oud zeer, Mieke Gossaert-Verschuere,

In Griffins muzikale benadering wordt de dreiging verpakt als een wolf in schaapskleren. Ontspannen krullende saxofoon-loopjes, de sluimerende conga en tabla-patronen en een spreekzang die allerlei handelingen afstandelijk registreert, voeren de luisteraar mee naar een ijselijke wereld.

NRC,

De O139 bacterie bezit dan ook dezelfde gevaarlijke eigenschappen als V. cholerae O1. Alleen de genen die zorgen dat de O1-buitenkant gemaakt wordt, zijn vervangen door DNA dat een O139-'jasje' aanmaakt. Een wolf in schaapsvacht dus. Op het RIVM is een methode ontwikkeld waarmee cholerastammen op grond van een DNA-streepjescode in gevaarlijke en niet-gevaarlijke stammen kunnen worden ingedeeld. Met deze methode kunnen 'wolven in schaapskleren' voortaan sneller worden herkend.

De Standaard,

Zijn tegenstanders noemden hem een 'wolf in schapevacht', zijn aanhangers 'de morele reserve van het land'. Kort voor zijn dood lanceerde hij de strijdkreet: 'Het regime moet worden omvergeworpen', een verwijzing naar zijn campagne tegen korruptie aan de top van de politiek en ekonomie.

De Standaard,